Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009

ΛΙΒΑΔΟΣΤΡΑ

Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Κτήμα Λιβόνοτος βρίσκεται η παραλία της Λιβαδόστρας.
Η Λιβαδόστρα είναι μία παραθαλάσσια στενή κοιλάδα με επίπεδη έκταση περίπου πεντακοσίων στρεμμάτων ανάμεσα στις βραχώδεις απότομες πλαγιές του Κορομπιλιού και τις πευκόφυτες πλαγιές του Κιθαιρώνα. Στην ανατολική πλευρά διαρρέετε από τον ποταμό της Ωερόης. Είναι η μεγαλύτερη παραλία του Δήμου Πλαταιών με συνολικό μήκος IOOO μέτρων.
Η ιστορία της Λιβαδόστρας αρχίζει παράλληλα με την εξέλιξη και ανάπτυξη της προϊστορικής Εύτρησης των Λεύκτρων.

Το αρχαίο όνομα της Λιβαδόστρας κατά τον γεωγράφο Στράβωνα ήταν Κρέουσα. Κρεύσις ονομαζόταν από τον περιηγητή Παυσανία. Οι Καταλανοί το 1300 μ.Χ την ονόμαζαν Riva d ostria που σημαίνει ΄΄Το Πέρασμα του Νοτιά΄΄ μεταφρασμένο σήμερα λαϊκά Λιβαδόστρατα.
Η αρχαία Κρεύσις την περίοδο ακμής της αριθμούσε περισσότερο από 3.000 κατοίκους. Εδώ ο Επαμεινώνδας έφτιαξε νεώριο για την ναυπήγηση 50 πολεμικών καραβιών (τριήρεις) μετά την Μάχη των Λεύκτρων για την κατάκτηση των θαλασσίων οδών του Ιονίου πελάγους.
Πολλά στοιχεία για το λιμάνι της Λιβαδόστρας βρίσκονται στα αρχεία της Βενετίας του 14ου αιώνα.
Την περίοδο της τουρκοκρατίας η κοιλάδα της Λιβαδόστρας με το λιμάνι, ήταν τουρκικό τιμάριο και το διαχειριζόταν τούρκος αξιωματούχος. Μετά την επανάσταση του 1821 ολόκληρη η έκταση της Λιβαδόστρας με βασιλικό διάταγμα παραχωρήθηκε στον στρατηγό Σπυρομήλιο.Στην Λιβαδόστρα τα μόνα σημαντικά μνημεία που σώζονται σήμερα είναι η ακρόπολη της Κρεύσης στο Κορομπίλι και το φράγκικο κάστρο στο ύψωμα Σίζι.


Στην περιοχή βρέθηκε κατά το 1898 χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνος ύψους 1,18 μέτρα κατασκευασμένο περί το 500 π.Χ. Σήμερα βρίσκετε στο Εθνικό Μουσείο Αθηνών.
Ο Παραλιακός Οικισμός Λιβαδόστρας ανήκει στο Δήμο Πλαταιών και παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για γρήγορη ανάπτυξη. Είναι η κοντινότερη παραλία των Θηβών, απέχοντας μόνο 26 χιλιόμετρα.
Στη Λιβαδόστρα υπάρχουν οι εκκλησιές του Άγιου Νικόλαου του Νέου και του Άγιου Σπυρίδωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου