Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Ορχιδέες Κορομπιλιού

Οι Ορχιδέες είναι μονοκοτυλήδονα πολυετή ποώδη φυτά τα οποία συνθέτουν την οικογένεια των Ορχεοειδών, τη μεγαλύτερη των ανθοφόρων φυτών. Εξελικτικά, αποτελούν τα πολύ πρόσφατα μέλη του φυτικού βασιλείου.
Έχουν σαρκώδη φύλλα, με κονδύλους ή σαρκώδεις ρίζες στη βάση τους, άνθη μοναχικά ή σε ανθοταξίες, με ειδική μορφολογία για εντομόφιλη επικονίαση. Οι καρποί τους έχουν το σχήμα κάψας με πολλούς ιδιαίτερα μικρούς σπόρους.
Οι ορχιδέες οφείλουν το όνομα τους στο σχήμα των κονδύλων τους, που μοιάζουν με όρχεις. Στην αρχαιότητα τα λουλούδια τους σχετίζονταν με τους Σάτυρους και τους Σειληνούς, που ήταν μυθικοί συνοδοί του θεού Διονύσου. Έτσι στις ορχιδέες αποδίδονταν και αφροδισιακές ιδιότητες.

Η περιοχή μας χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία βιοτόπων που οφείλεται στο σύνθετο τοπογραφικό ανάγλυφο με ψηλά βουνά, οροπέδια, φαράγγια, απομονωμένες κοιλάδες, χείμαρρους και δαντελωτές ακρογιαλιές.
Το όρος Κορομπίλι μέσα στο βαθύ Κορινθιακό Κόλπο μεταξύ του Ελικώνα και Κιθαιρώνα παρουσιάζει μοναδικό γεωφυσικό πλεονέκτημα με πολλά διαφορετικά ενδιαιτήματα για τα φυτά που ευθύνεται για την μεγάλη και πολυποίκιλη τοπική χλωρίδα
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέροντα βιότοπο έχουν παρατηρηθεί αρκετά είδη ορχιδέας, για τα οποία δεν έχει γίνει καμία περιγραφή.
Στο Κτήμα μας με φροντίδα και πολύ προσοχή διατηρούμε μία όμορφη συλλογή από τις ευαίσθητες άγριες ορχιδέες της περιοχή μας που αξίζει τον κόπο πραγματικά να καταγραφούν και να μελετηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου